Rabu, 24 Ogos 2016

BUBUR NASI IKAN BILIS

As salam dan hey semua....



Seperti biasa hari ini, shida nak share resepi bubur nasi rangup untuk si kecil. Alhamdullilah sekarang dah masuk usia 7 bulan so bermula-lah sesi makan nasi la pulak kan?carelac + puri kira stop sampai sini, but still on jugak cuma nak bagi biasakan pada nasi. 



First uolls rendam semalam mean dalam 24 hour, tapi shida rendam dalam 12-14 jam je.
Tuskan beras tadi, biarkan kering




Panaskan api dan masukkan beras tadi kedalam kuali or periuk untuk di sanga (goreng tanpa minyak)

Nak senang lepas goreng tu uolls balenda, kalau macam kes shida ni masak dulu lepas tu baru balenda. Tapi balande lagi senang sebab  siap terus kan? >_<


Sekarang sesi review ikan bilis.
sebelum goreng, shida rendam dulu dalam 2 jam cam tu....lepas tu tus dan keringkan sekejap


Goreng ikan bilis tanpa minyak, sampai la garing taw bukan sampai hangit.
nak buat stock lepas goreng terus balenda then letak dalam balang. Nanti nak masak senang, campur je semua lepas tu boleh la hidang.



tadaaa....
dalam bubur ni shida campur ikan bilis yang goreng tadi bersama kentang. Yang ni shida balenda lagi sebab nak bagi kentang tu hancur sebab masa masak shida potong kecik-kecik macam dadu...so sebelum bagi baby makan kena la hancurkan.









Tiada ulasan:

Catat Ulasan